Uklanjanje papiloma

Šta su papilomi, gde se javljaju, kako izgledaju?

Papilomi su polipoidni izraštaji na koži virusnog porekla koji se najčešće se javljaju po vratu,u predelu pazuha,na gornjem delu trupa i očnim kapcima i boja zavisi od mesta gde se nalaze kupastog ili pečurkastog oblika.

Kada dodje do njihove iritacije mogu da promene i boju i tada ih je nekada veoma teško razlikovati od običnog mladeža.

Uzročni faktori nastanka papiloma?

Kao uzročnici nastanka papiloma su dokazani humani papiloma virusi. Međitim, postoje i

predisponirajući faktori za pojavu papiloma kao što su  gojaznost,hormonski disbalans,hronična iritacija…

S obzirom na to da imaju virusno poreklo postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Zašto je važno uklanjanje papiloma, koja metoda je najbolja?

Uklanjanje papiloma sprečava njihovo dalje širenje po koži jer su virusnog porekla i lako se rasejavaju. Vrlo često se dešava da dolazi do naglog rasta izrasline, povređivanja, i krvarenja.Ne treba zanemarivati i estetski aspekt lečenja jer koža sa papilomima izgleda  neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Koja metoda za uklanjanje papiloma je najbolja, da li je bolna, koliko tretmana je potrebno?

Postoje razne metode lečenja papiloma, ali se kao najefikasnija izdvojila metoda uklanjanja papiloma radio talasima gde je  procenat izlečenja je oko 97%.

Metoda je potpuno bezbojna jer se kao anestetik koristi krema. Papilomi se otklanjaju samo jednom intervencijom. Na mestu koje je tretitano dolazi do formiranja krastice koja nakon nekoliko dana spadne. Nakon toga, formira se mlada roze koža koja se nakon nekoliko meseci potpuno izjednači sa ostatkom tkiva, te ne ostaju ožiljci.