Hemijski piling

Šta je hemijski piling?

Negovana koža je blistava, privlači pažnju, izaziva oduševljenje i ne zahteva mnogo truda da bi se postigao efekat blistavosti. Međutim, da bi koža bila negovana, potrebno ju je adekvatno tretirati, a jedan od najboljih tretmana koji joj možete priuštiti jeste hemijski piling lica.

Hemijski piling (popularno nazvan piling voćnim kiselinama) je jedna od najčešće primenjivanih procedura u cilju podmlađivanja kože, koja datira još od starog Egipta. Poznato je da se još Kleopatra kupala u mleku i svoju kožu trljala fermentisanim ljuspicama voća kako bi joj koža bila nežnija, mekša i baršunastija.

Danas je to savremeni medicinski tretman u toku kojeg se na kožu nanosi rastvor određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože čime se mladoj, novoj koži obezbedjuje izlazak na površinu.

Hemijski piling se koristi kako bi se, prvenstveno, poboljšao kvalitet kože i njena tekstura. Ten postaje prozračniji, svetliji, ujednačeniji, a koža u celini izgleda svežije, blistavije i zdravije. Povećava se i penetracija preparata u kožu, a samim tim povećava se stepen njene hidratacije.

Kod kojih stanja se primenjuju hemijski pilinzi?

  • Fine bore i linije nastale kao posledica procesa starenja i fotooštećenja
  • Flekice i neujednačenost tena (nastale kao posledica upalnih procesa na koži ili prekomernog izlaganja suncu)
  • Masna koža sa aknama i proširenim porama
  • Ožiljci od akni
  • Suva, umorna i “beživotna“ koža
  • Pušački ten

Kako izgleda hemijski piling?

Na čistu i suvu kožu regije koja se tretira nanosi se piling nežnom masažom dok se u potpunosti ne apsorbuje u kožu. Nakon ovoga se na tretiranu regiju nanosi specijalna hidrantna i hranljiva krema.

Koliko traje efekat hemijskog pilinga?

Efekat traje od 4-8 meseci nakon čega se serija može ponoviti.

Broj tretmana zavisi od težine problema i stanja kože, kao i želje pacijenta ( dužina oporavka, komoditet…). Po pravilu blaži hemijski pilinzi se ponavljaju češće, na 7-14 dana, sa minimalnim diskomforom, a jači na 4-6 nedelja, jednom godišnje da bi se podmladila koža ili u serijama kod lečenja ožiljaka. Jači pilinzi zahtevaju duži oporavak kože (do 7 dana).