Botoks

Šta je botoks?

Botoks (botox)-botulinski toksin je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum.Primena botulinskog toksina je vrlo popularna  i najčešće izvođena procedura u svetu.Iako se botulinski toksin u medicini  primenjuje  već  četiri decenije u lečenju spastičnih poremećaja u neurologiji i  oftalmologiji, svoju najveću popularnost dostigao je u estetskoj medicini, za uklanjanje bora.

Botoks je registrovan kao lek u našoj zemlji pod komercijalnim nazivom Botox (za upotrebu u estetske svrhe) i Disport (za lečenje prekomernog znojenja) i potpuno je bezbedan za upotrebu.

Koje bore se mogu ukloniti botoksom?

Botox se najčešće koristi za uklanjanje i ublažavanje bora u gornjoj trećini lica- u regiji čela, između obrva (bore mrštilice) i oko očiju (crow’s feet), ali se sve češće koristi i za mišiće donje polovine lica i vrata- bore iznad gornje usne, bore na bradi, oko nosa, na vratu.

Kako izgleda tretman botoksom i koliko traje?

Tretman botoks-om je siguran i jednostavan nehirurški zahvat, koji se izvodi stručno od strane lekara, a ubrizgavanjem određene količine botoxa u tačno određene anatomske tačke zadržava se potpuno prirodan izraz lica.

Procedura se izvodi tankim iglicama i traje vrlo kratko, oko 15 min nakon čega ćete od vašeg lekara dobiti preporuke kako da se ponašate narednih par dana.

Koliko traje period oporavka i šta ne treba raditi nakon tretmana botoksom?

Nakon tretmana moguće je nastaviti svakodnevnu rutinu života.

Ne preporučuje se korišćenje bazena, saune, sunčanje i vežbanje u prvih 72 sati posle tretmana .

Kada se vidi puno dejstvo botoksa?

Prve efekte primetićete posle 3-7 dana, dok je pun efekat u vidu zategnute i podmlađene kože bez bora ili sa znatno plićim borama, vidljiv posle 10-15 dana.

Koliko traje dejstvo botoksa?

Efekat tretmana traje 4-6 meseci, nakon čega se tretman može ponoviti.

Koje su kontraindikacije za botoks?

Stanja u kojima se aplikacija botoksa NE PREPORUČUJE:

  • u slučaju alergija,
  • trudnoće,
  • dojenja,
  • neuroloških smetnji.

Za šta Još može da se koristi tratman botoksom?

Tretman botoksom je našao veliku primenu u lečenju stanja kod kojeg su pojačanim znojenjem zahvaćeni određeni delovi tela

  • pazuh
  • dlanovi
  • tabani

U normalnim okolnostima znojne žlezde su stimulisane fizičkom aktivnošću, faktorima spoljne sredine, kao i emocionalnim faktorima. Kod primarne fokalne hiperhidroze znojenje je pojačano nezavisno od klimatskih uslova i uzrokuje psihosocijalnu disfunkciju. Uzroci primarnog prekomernog znojenja su nepoznati. Tegobe počinju u ranom detinjstvu, pojačavaju se u pubertetu i starijim godinama. Podjednako su zastupljeni kod oba pola. Simptomi hiperhidroze se pojačavaju kada su napolju visoke temperature i usled emocionalnih stimulusa koji nadražuju simpatički nervni sistem, to jest usled stresa bilo pozitivnog ili negativnog.

Međutim ovo neprijatno stanje može da predstavlja značajan medicinski problem, zbog psihološkog i socijalnog efekta, i utiče na sve aspekte ljudskog života. Pojačano znojenje potencira neprijatnost i nesigurnost u društvu, čime se posledično jos više pojačava znojenje i nastaje začarani krug.

Danas je najednostavniji i najefikasniji način lečenja hiperhidroze injekcije Botoxa. Botulinski toksin je prirodni, ima sposobnost da privremeno blokira oslobađanje neurotransmitera u nervnim završecima, i tako blokira sekreciju znojnih žlezda. Takvom blokadom botulinski toksin ‘isključuje’ znojenje na mestima na kojima je ubrizgan.

Efekat nastupa posle par dana (3-10), a traje 6-8 meseci.