Uklanjanje kondiloma

Šta su kondilomi, i kako ih prepoznati?

Kondilomi su bradavičasti izraštaji na koži anogenitalne regije  poznati kao polne bradavice i najčešće se javljaju u predelu polnih organa ružičaste ili beličaste boje, glatki  ili neravni, pločasti ili šiljasti.

Mogu biti u obliku ravnih teško uočljivih papula ili pečurkastog oblika sa užom ili širom bazom boje normalne kože do tamno braon.

Koji su uzročni faktori nastanka kondiloma, kako i da li se prenose?

Kao uzročnici nastanka kondiloma su dokazani humani papiloma virusi koji se  šire seksualnim putem i zbog toga polne bradavice treba da se skinu što je pre moguće. Vreme od kontakta do pojave kondiloma je 2 do 6 meseci.

S obzirom na to da su virusnog porekla postoji mogućnost  širenja po telu sa jednog mesta na drugo i prenošenja virusa drugim osobama polnim kontaktom zato se preporučuje  da se oni uklone čim su dijagnostikovani, jer u pitanju jeste virus koji je u stanju jako brzo da se širi i dovede do daleko većih komplikacija. Osim estetskog, njihovo zapostavljanje može dovesti do daleko ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Pored virusa postoje i drugi  faktori nastanka kondilona, a neki od njih mogu da budu pad imunog sistema, imunodeficijencija, stres, trudnoća,…

Koja metoda daje najbolje rezultate , da li je bolna  i koliki je broj tretmana?

Radiotalasna metoda je pokazala visok stepen efikasnosti čak 97%

Uklanjanje kondiloma radio-talasima je brza , bezbolna metoda koja ne ostavlja ožiljke, a problem se rešava u okviru jedne intervencije.