Uklanjanje ateroma ili lojnih cisti

Šta su lojne ciste , zašto nastaju, kako izgledaju?

Lojne ciste ili ateromi nastaju zapušenjem izvodnih kanala lojnih žlezda ili zbog otoka folikula dlake. S obzirom na to da su lojne žlezde ekskretorne žlezde – sa spoljašnjim lučenjem, ako im se zapuši izvodni kanal one se ne prazne. Tada im se povećava volumen i pojavljuju se u obliku beličastih loptastih ispupčenja na koži – zatvorenih kesica ispunjenih beličastim sadržajem.

Ateromi mogu još biti boje kože ili crvenkasti, i rasti tokom godina.

Najčešće su lokalizovani na licu, glavi , grudima, vratu i leđima…

Osoba može imati aterome godinama, a veličine zrna graška pa sve do veličine kokošijeg jajeta.

Da li aterome treba uklanjati i koje osobe su  podložne stvaranju lojnih cista?

Ukoliko  je aterom počeo da se uvećava to je pravo vreme za uklanjanje kako bi se izbeglo povređivanje i upala, što vodi ka složenijem lečenju.

Kada dođe do povrede lojne ciste zbog njene veličine ili mesta na koži na kojem se nalazi, može doći do krvarenja i infekcije, te lokalnog povećanja temperature kože. Tada se javlja crvenilo, bol i otok.

Pojavi lojnih cista podložnije su osobe koje intenzivno koriste solarijum ili se sunčaju, kao i one koje su tokom adolescentnog perioda imale akne.

Kako se obavlja uklonjanje lojne ciste?

Najbolji način za otklanjanje lojnih cisti (ateroma) veličine do 7 ili 8 mm radio-talasima. Intervencija je bezbolna jer se koristi anestetik u obliku kreme, a ostaje jedva primetan ožiljak .Ateromi veličine preko 8mm odstranjuju se hiruškim putem