Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk stomaka (EHO abdomena)

Ultrazvučni pregled stomaka (EHO abdomena) je dijagnostička metoda koja se radi kod odraslih kao i kod dece, ima za cilj prikazivanje struktura različitih organa u trbušnoj duplji. Klasičan ultrazvučni pregled trbuha pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa stomačne duplje: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlezde. Ovom metodom se takodje može sagledati trbušni deo aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškarca.

Ultrazvučni pregled stomaka je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno crevo, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroduodenoskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog creva).

 

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, akutne i hronične zapaljenske promene, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede i drugo.

Kome i kada treba raditi ultrazvuk abdomenaSituacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:
– Bol u stomaku i/ili leđima
– Mučnina i povraćanje
– Naglo uvećanje trbuha
– Povrede u predelu trbuha
– Nejasna febrilna stanja

Ultrazvuk stomaka se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu, a mogu da budu uzrok oboljenja drugih sistema i organa (npr. kardiovaskularnog sistema) ili su posledica oboljenja drugih sistema i organa (pluća, štitasta žlezda, dojka itd). Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd

Kako izgleda procedura pregleda?

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice se izvodi tako što pacijent leži na leđima, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa, od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Da li ova metoda ima štetne posledice?

Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Koliko su česte kontrole?

Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i uzrasta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće.

stress srce lifeimpulsPriprema za ultrazvučni pregled abdomena

Trećeg i drugog dana pre pregleda:

Jesti baren krompir, pirinač i dvopek, meso sa roštilja i hranu koja ne nadima. Izbegavati pasulj, grašak kupus i krastavac. Uzimati 3×2 kapsule tableta Espumisan pre jela.

Jedan dan pre pregleda:

Doručak: Dvopek ili kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda, popiti čaj nakon doručka. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.
Ručak: kašasta hrana, posna, supe sa malo sadržaja, kuvano meso ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.
Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.
Ne treba jesti voće, salate, slatkiše, i mlečne proizvode.
Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.

Na dan pregleda:

Ne jesti ništa. Ako je pregled planiran u popodnevnim satima, doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja.
Za pregled mokraćne bešike i prostate kod muškarca potrebno je napuniti bešiku (popiti oko 3-4 čaše tečnosti 1,5 sat pre pregleda i ne mokriti).
U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.

Vrlo je bitno da pacijent tokom pregleda sarađuje sa lekarom, odnosno da zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži.
Na dan pregleda pacijent treba da ponese medicinsku dokumentaciju.