Izbornik Zatvoriti

Ultrazvučna i Doppler dijagnostika

Ultrazvuk je potpuno bezbedna, neinvazivna i jednostavna dijagnostička metoda, kojom se već u ambulanti mogu otkriti vrlo ozbiljna i nekada po život opasna stanja.

Neretko je ultrazvuk dovoljan za postavljanje prave dijagnoze, a nezamenjiv je kada je potrebno usmeriti pacijenta ka daljim pretragama.

Ultrazvukom se mogu pregledati svi organi u abdomenu (jetra, žučna kesica, žučni putevi, slezina, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, mokraćna bešika, prostata kod muškaraca, a kod žena jajnici, jajovodi, materica), vrat (štitsta žlezda, pljuvačne žlezde, limfni čvorovi, krvni sudovi i mišići vrata), srce, zglobovi, meka tkiva (mišići), dojke, testisi, krvni sudovi.

Doppler krvnih sudova

Doppler krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se meri protok krvi kroz krvne sudove vrata, glave, nogu, ruku i trbušnih organa. Ovom metodom otkrivaju se suženja krvnih sudova ili njihova proširenja (aneurizme). Na arterijama se mogu videti naslage ili plakovi koji sužavaju šupljinu krvnog suda, zahvaljujući čemu se utvrđuje rizik od moždanog udara (šloga) i tromboze.

Doppler precizno pokazuje najrazličitije poremećaje cirkulacije i krvnih sudova.

Ultrazvuk abdomena i male karlice

Ovim pregledom se dobija uvid u stanje abdominalnih organa: jetre, žučne kese, pankreasa, bubrega, slezine, mokraćne bešike, prostate, materice, jajnika. Zahvaljujući jednostavnosti izvođenja pregleda i neškodljivosti, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju oboljenja abdominalnih organa.

Da bi se obavio ovaj pregled pacijent ne treba da jede i pije 6-8 sati pre pregleda. Za pregled male karlice potrebno je da pacijent na pregled dođe sa punom mokraćnom bešikom.

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

Patološke promene štitne žlezde se jednostavno i efikasno otkrivaju ovom metodom. Eho štitne žlezde uz laboratorijske nalaze hormona, kao i uz pregled endokrinologa i endokrinog hirurga predstavlja pouzdanu metodu za otkrivanje oboljenja i praćenje dejstva terapije.

Ultrazvučni pregled testisa

Eho testisa je jednostavan i brz pregled koji sa velikom sigurnošcu otkriva eventualne ciste, tumore i druga oboljenja testisa. Za ovaj pregled nije potrebna priprema.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je široku primenu dobio u dijagnostici oboljenja dojke, jer je neškodljiv i efikasan. Preporučuje se svim ženama da nakon 30 godine života redovno kontrolišu dojke, što znači da je minimalno potrebno jednom godišnje uraditi ovaj pregled. Uz samopregled dojki i eho dojki može se uvek na vreme otkriti eventualno postojanje patoloških promena u dojkama što pojednostavljuje i olakšava lečenje. Ovaj pregled se kod žena u fertilnom periodu radi 7 dana nakon prestanka krvarenja kod menstrualnog ciklusa.

Ultrazvučni pregled dečijih kukova

Razvojni poremećaj kuka – displazija kuka ili urođeno iščašenje kuka je relativno čest poremećaj u razvoju deteta koji se javlja u prvih 12 meseci razvoja. Preporuka Svetske Zdravstvene Organizacije pedijatara je da se na svaka tri meseca u 1 godini života uradi eho kukova kako bi se na vreme sprečilo razvijanje ovog razvojnog poremećaja.

Ultrazvučni pregled zglobova

Ultrazvučni pregled zgloba i okolnih struktura je neinvazivna  dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje sliku mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Koristi se u outdriving uganuća, istegnuća, rascepa i drugih promena na mekim tkivima. Pregled traje  15-30 minuta, a po potrebi i duže. U cilju otkrivanja upale ili rascepa tetiva, rascepa mišića,  tumorskih masa na mišiću ili kolekcije tečnosti, oštećenja ligamenata. Radi se u cilju otkrivanja upale ili prisustva tečnosti u zglobu ili brzih otkrivanja ranih promena na zglobovima u sklopu reumatoidnog artiritisa, cilju otkrivanja benignih i malignih tumora mekih tkiva…

Dopler krvnih sudova vrata

Kolor dopler  krvnih sudova vrata predstavlja neinvazinu, neškodljivu i bezbolnu  ultrazvučnu metodu, koja primenom Dopler-ovog efekta na precizan način  ispituje stanje arterijskih i venskih krvnih sudova vrata i protok krvi u  njima. Pregled traje oko 20 minuta.

  • Ultrazvuk bubrega i mokraćovoda
  • Color dopler renalnih arterija bubrega
  • Dopler krvih sudova male karlice

Poliklinika Life Impuls  poseduje savremene ultrazvukove renomiranih proizvođača.

U Poliklinici Life Impuls rade lekari sa velikim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici:

Dr Vesna Milojković

specijalista radiolog

Dr Milijana Lazović

specijalista radiolog

Dr Nikola Laban

specijalista radiolog

Dr Tihana Ristić

specijalista radiolog

Dr Ana Vlajković

specijalista radiolog