Izbornik Zatvoriti

Ujed krpelja

Od ranog proleća do kasne jeseni, dok boravite u prirodi i uživate u šetnji, preti Vam opasnost od krpelja koji je stanovnik visoke trave i niskog rastinja. Njegov ujed je bezbolan, hrani se krvlju, može da nabubri i poraste ukoliko dugo ostane pričvršćen na koži.

Medjutim, 30% krpelja je zaraženo bakterijom Borelia Burgdorferi koja dovodi do bolesti koja se zove Lajmska bolest i ako se na vreme ne prepozna i leči, dovodi do oštećenja zglobova, nerava i srca. Prve promene se uočavaju od prvog do tridesetog dana od ujeda u vidu crvenila na koži kružnog oblika oko mesta ujeda koje u centralnom delu počinje da bledi, a periferno se širi erithema migrans. Potom se javlja groznica, povišena temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, uvećane regionalne limfne žlezde.

Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu podatka da je postojao ujed, kliničke slike i potojanja antitela na ovu bakteriju. Leči se antibioticima.
Da biste se zastitili od krpelja prilikom šetnje nosite garderobu dugih rukava i nogavica, kapu. Deteljno pregledajte Vaše dete i Vas po povratku, naročito kosmati deo glave, predeo oko ušiju, prepone, pazuhe.

Ukoliko primetite krpelja ne vadite ga sami, ne premazujte ga alkoholom, benzinom, uljem, javite se lekaru koji će ga stručno odstraniti i ranu dezinfikovati. U narednih trideset dana posmatrajte da li će se na mestu ujeda javiti crvenilo i navedeni opšti simptomi. Ukoliko do toga dođe odmah posetite lekara.

Ne zaboraviti da i Vašeg kućnog ljubimca zaštitite i pregledate.

Piše:
dr Jelena Moskovljević
specijalista pedijatrije