Izbornik Zatvoriti

Stomačni grip -šta podrazumevamo pod tim?

Stomačni virus (stomačni grip), najčešće je objašnjenje kada nas iznanada zadesi dijareja uz povraćanje. Ovi simptomi su, ne retko, posledica stanja koje se zove gastroenteritis, a uzroci mogu biti različiti. Posledice su retke, ali su komplikacije moguće, i zato je  važno prepoznati  kada je potrebna pomoć lekara.

Koji su simtomi stomačnog gripa?

Kada imamo problem koji se manifestuje dijerejom i povraćanjem, stomak i creva su nadraženi i upaljeni i obično je uzrok virusna ili bakterijska infekcija. Dijereja i povraćanje mogu da budu propraćeni  bolom u stomaku, grčevima, povišenom telesnom temperaturom , mučninom i glavoboljom.

Usled dijareje i povraćanja, postoji velika opasnost od dehidratacije, gde zbog gubitka tečnosti koža i sluznica usne duplje postaje suva javlja se  , osećaj vrtoglavice i neprekidni osećaj žeđi.Ako je došlo do ovog stanja, pomoć lekara možete potražiti u Poliklinici Life impuls.

Ukoliko se stomačni problemi jave u letnjem periodu postoji mogućnost da  je osoba konzumirala hranu bakteriološki neispravnu, obzirom da se zbog visoke temperature namernice brže kvare, a bakterije brže razmnožavaju…
Znači, problemi sa varenjem mogu biti i posledica pokvarenih namernica, ali i zagađene vode u kupalištima kao i bakteriološki neispravne vode iz javnih vodovoda.

Kako prepoznati stomačni grip kod dece?

Deca mogu da dehidriraju brzo, pa ako vaše dete ima stomačni virus, neophodno je pratiti stanje, i davati mu češće manje količine tečnosti (voda, čajevi, nemojte im davati sokove koji su puni šećera). Ako je u pitanju beba, proveravajte pelenu češće.

Decu sa gastroenteritisom ne treba puštati u kolektiv (vrtić, škola, rođendani), dok svi simptomi ne nestanu. Deci nemojte davati bilo koje medikamente dok prethodno ne proverite sa lekarom. Lekovi koji se koriste u širokoj upotrebi za kontrolu dijareje i povraćanja, obično se ne daju deci mlađoj od 5 godina.

Takođe, treba znati da za sprečavanje rotavirusa, najčešćeg uzroka stomačnog gripa kod dece, postoje dve vakcine koje se mogu dati bebama. O tome takođe porazgovarajte sa pedijatrom.

Kako izbeći dehidraciju tokom trajanja stomačnog virusa?

Ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jak proliv. To prouzrokuje da nastane brza dehidracija koja izaziva komplikacije, posebno kod dece, starijih i hroničnih bolesnika, kao i kod onih čiji je imunološki sistem već bio oslabljen. U svakom slučaju najvažnije je što pre doći kod lekara, jer je glavna terapija i prva pomoć infuzija koja nadoknađuje vodu i izgubljene elektrolite. Već posle prve doze većina pacijenata se bolje oseća.  Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija terapija kod akutnih crevnih infekcija, dok se antibiotici uglavnom preporučuju deci i onima sa već oslabljenim imunitetom.

Osim infuzije, za oporavak pacijenta, takođe je važna i ishrana. Važno je da pokušaju da popiju čaj bez šećera. Sve vreme trebalo bi da jedu dijetalnu hranu, kao što su tostirani hleb,krompir, šargarepa, pirinač kuvan u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća. Jogurt, mleko i slatkiši nisu preporučljivi.

Kada simptomi počnu da popuštaju, postepeno vraćajte hranu u ishranu. Neka to bude blaga, lako svarljiva hrana kao što su krekeri, tost, pirinač i piletina. Izbegavajte mlečne proizvode, kofein i alkohol dok se oporavak ne završi i svi simptomi ne prođu u potpunosti.

Ako je osoba u stanju šoka od teške dehidratacije (gubitak svesti, ne može da hoda, zbunjena je ili ima problema sa disanjem), stanje je hitno i zahteva lekarsku pomoć. Takođe, ako su prisutni simptomi

  • povraćanje kod odrasle osobe ili deteta (2 godine ili starije) traje duže od 1 dana
  • groznica ili teška dijareja (velike količine vodenih stolica na svakih 1 do 2 sata) traju duže od 2 dana
  • dete mlađe od 2 godine povraća ili ima dijareju duže od 12 sati ili ima groznicu sa povraćanjem i prolivom
  • prisutan je iznenadni, jak bol u stomaku
  • postoje simptomi dehidracije

Iskusan tim pedijatara, u Poliklinici Life impuls, svakog dana od 8-21, uklučujući i nedelju je na raspolaganju za sve vrste pregleda i saveta najmlađim pacijentima:

Dr Vanja Petrovski – specijalista pedijatar
Dr Snežana Ivanović – specijalista pedijatar
Dr Gordana Đorđević – specijalista pedijatar
Dr Slobodanka Stojanović – specijalista pedijatar
Dr Irena Milenković Petković – specijalista pedijatar
Dr Jadranka Bonić – specijalista pedijatar
Dr Predrag Miljković – specijalista pedijatar
Prof. dr Zlatko Đurić – specijalista pedijatar gastrohepatolog
Dr Dragana Ilić – specijalista pedijatar gastrohepatolog