Izbornik Zatvoriti

Snimanje debelog creva – Kolonoskopija

Kolonoskopija je endoskopska procedura, koja omogućava prikaz izgleda unutrašnjosti celokupnog debelog creva i završnog dela tankog creva. Kolonoskopija se izvodi endoskopskim instrumentom – kolonoskopom, koji ima oblik fleksibilne dugačke cevi sa video kamerom na vrhu. Radi se u cilju dijagnostike upalnih procesa sluznice debelog creva, divertikuloza (kesastih proširenja) i tumora creva, ali može se raditi i u terapijske svrhe (uklanjanja polipa).

Poliklinika Life IMPULS poseduje najsavremeniju aparaturu za izvodjenje endoskopskih procedura (kolonoskopija i ezofago-gastro-duodenoskopija) sa i bez analgezije, što omogućava da se prevazidje neugodnost pregleda i bol pri pregledu. Gastroenterološke procedure izvode specijalisti interne medicine – gastroenterolozi, sa svojim timom (doktor anesteziolog i medicinska sesta).

Da bi se kolonoskopija mogla obaviti, debelo crevo mora biti oslobođeno sadržaja, što se postiže upotrebom lekova koji prazne creva i dijetom. Veoma je važna dobra priprema pre izvodjenja procedure, kako bi se izveo kvalitetan pregled.

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU

Da bi se kolonoskopija mogla obaviti, neophodno je da debelo crevo tokom kolonoskopije bude potpuno čisto, kako fekalije ne bi sakrile eventualne promene sluzokože. Stoga je potpuno jasno zbog čega se intervencija prekida u slučaju da doktor započne kolonoskopiju i uoči da debelo crevo nije dobro očišćeno.
Čišćenje debelog creva postiže se dijetom i upotrebom lekova za pražnjenje creva.

DIJETA

 • Sedam dana pre snimanja ne jesti hranu koja sadrži semenke (susam, grožđe, paradajz, papriku…)
 • Dva do tri dana pre intervencije ne treba jesti čvrstu hranu i piti napitke crvene boje
 • Dan pre zakazanog snimanja uzimati samo bistre povrćne supe (bez rezanaca), bistre voćne sokove (od jabuke), čajeve i vodu.
 • Pet sati pre pregleda ne jesti i ne piti ništa.

LEKOVI ZA PRAŽNJENJE CREVA

Dan pre zakazanog snimanja

 • U 8h ujutru popiti jednu kesicu praška Picoprep rastvorenog u jednoj čaši vode (150ml). Prašak dobro rastvoriti u vodi. Zatim na svakih sat vremena piti 250 ml vode dok traje efekat leka, tj. narednih 7 sati. Lek dovodi do učestalih prolivastih stolica.
 • U 15h popiti drugu kesicu praška Picoprep rastvorenog u jednoj čaši vode (150ml). Zatim na svakih sat vremena piti 250 ml vode dok traje efekat leka, tj 7 sati. Učestale prolivaste stolice kao krajnji rezultat imaju očišćeno debelo crevo.
 • Uzimati samo bistre supe bez rezanaca, čajeve i vodu.

Pacijent treba da isplanira svoje obaveze, jer je neophodno da dan tokom kojeg se obavlja priprema za kolonoskopiju budete blizu toaleta.

Na dan intervencije:

 • Obavezno piti terapiju za srce i povišen krvni pritisak u toku pripreme i na dan snimanja
 • Pet dana pre snimanja ne uzimati antikoagulantnu terapiju (tabl Farin, Sintrom 4)
 • Osobe koje boluju od dijabetesa na oralnoj hipoglikemijskoj terapiji na dan pripreme i na dan pregleda ne uzimaju terapiju
 • Osobe na insulinskoj terapiji treba da češće kontrolišu šećer u krvi na dan pripreme, a na dan pregleda da ponesu lagani obrok
 • Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da češće kontrolišu pritisak tokom pripreme
 • Neke lekove (posebno Aspirin, Brufen, Diklofen, suplemente gvoždja ) ne treba uzimati u periodu od dve nedelje pre intervencije.
 • Poneti sa sobom na dan intervencije lagani obrok i vodu.

Priprema za kolonoskopiju ako je pregled zakazan u popodnevnim časovima

Datum zakazanog pregleda: ________________________________________________________

DIJETA

Sedam dana pre snimanja ne jesti hranu koja sadrži semenke (susam, grožđe, paradajz, papriku…)
• Dva do tri dana pre zakazanog pregleda ne treba jesti čvrstu hranu. Ne uzimati masnu hranu i hranu koja nadima (pasulj, grašak, sveže voće i sveže povrće, mleko i slatkiše). Može se jesti: dvopek, posno meso, posna supa sa parčetom hleba, pire krompir, parče barenog mesa, nezaslađen čaj, kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda. Ne preporučuju se napitci crvene boje.
• Dan pre zakazanog snimanja uzimati samo bistre povrćne supe (bez rezanaca), bistre voćne sokove (od jabuke), čajeve i vodu. U 15h popiti tri tablete Dulcolaxa. Uveče između 17.00 – 21.00h popiti jednu kesicu praška Picoprep rastvorenog u jednoj čaši vode (150ml). Mešati 2-3 minuta, nakon toga rastvor treba da dobije beličastu boju i miris narandže. Ako se rastvor ugreje, sačekati da se ohladi pa popiti. Na svakih sat vremena piti po 250ml tečnosti (bistre supe, čajeve, sokove ili vodu) u narednih 5 do 7 sati. Minimum 2 L tečnosti. Ne večerati.
Na dan pregleda:
Ne uzimati hranu.
Ujutru na 5 do 9 sati pre zakazanog snimanja popiti jednu kesicu praška Picoprep rastvorenog u jednoj čaši vode (150ml). Mešati 2-3 minuta, nakon toga rastvor treba da dobije beličastu boju i miris narandže. Ako se rastvor ugreje, sačekati da se ohladi pa popiti. Na svakih sat vremena piti po 250ml tečnosti (bistre supe, čajeve, bistre sokove ili vodu) u narednih 5 do 7 sati. Minimum 2 L tečnosti.
Tečnost se može piti do 2 sata pre procedure.
• obavezno piti terapiju za srce i povišen krvni pritisak u toku pripreme i na dan snimanja
• osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da češće kontrolišu pritisak tokom pripreme
• pet dana pre snimanja ne uzimati antikoagulantnu terapiju
• osobe koje boluju od dijabetesa na oralnoj hipoglikemijskoj terapiji na dan pripreme i na dan pregleda ne uzimaju terapiju
• Osobe na insulinskoj terapiji treba da češće kontrolišu šećer u krvi na dan pripreme, a na dan pregleda da ponesu lagani obrok
• Neke lekove (posebno Aspirin, Brufen, Diklofen, suplemente gvođža ), ne treba uzimati u periodu od dve nedelje pre intervencije
• Poneti sa sobom na dan intervencije lagani obrok i vodu

Pacijent treba da isplanira svoje obaveze, jer je neophodno da dva dana tokom kojih se obavlja priprema za kolonoskopiju bude blizu toaleta.
Nakon završene kolonoskopije u opštoj anesteziji nije preporučljivo da sledeća 24h pacijent radi i vozi i zato je neophodno da ima pratnju. Pacijent ostaje u ordinaciji sve dok sedativi ne prestanu da deluju. Moguća je pospanost, pa pacijent ne treba da se vraća na posao tog dana. Čajevi i voda se mogu piti 2 sata nakon pregleda i može se uzimati lakša hrana.