Izbornik Zatvoriti

Sleep Apnea (periodični prestanak disanja tokom noći)

sleep apnea

Sleep apnea (periodični prestanak disanja tokom noći) je ozbiljna bolest, koja zahteva lečenje i promenu životnog stila.

Ukoliko u toku noći ne prolazite regularno kroz sve četiri faze sna u ciklusima, možete dovesti sebe u rizik od funkcionalnih i telesnih oštećenja. Nastaju poremećaji u radu organa i sitema organa koji remete svakodnevno funkcionisanje.

Najčešći do sada definisan poremećaj sna je tzv. sleep apnea. Nastaje zbog periodičnog zatvaranja gornjih disajnih puteva padom mišića koji podržavaju jezik. Na taj način se smanjuje dotok kiseonika do mozga ali i do ostalih vitalnih organa, te se šalje signal, pre svega kardiovaskularnom sistemu da se ,,budi,, -uznemiri u toku sna.

Većinom se sreću kod gojaznih osoba koje hrču. Supružnici redovno navode da nakon perioda intenzivnog hrkanja nastupa tišina koja ukazuje na prestanak disanja. To su osobe koje su preko dana pospane, bezvoljne, često dremaju na poslu pa i na javnim mestima ako duže sede, bude se oznojeni, ne retko sa glavoboljom, zaboravni sa nedostatkom koncentracije. Osobe sa sleep apnea imaju pet puta vise udesa u vožnji od onih koji imaju normalan san.

Komplikacije ove bolesti, koju obično slabo registrujemo, su mnogobrojne i za mnoge fatalne:

Kardiovaskularne
Respiratorne
Gastrointestinalne
Neurološke
Psihičke
Metaboličke

Stoga su posledice mnogobrojne: tromboembolijska bolest, šlog, povišen krvni pritisak, artimija, koronarna bolest, plućna hipertenzija, dijabetes, depresija, loš kvalitet života.

Terapija Sleep Apnea:

higijensko dijetetski režim
primena CPAP-a
hiruške intervencije
primena pomagala za vilicu, jezik, nos

Najefikasnije lečenje „sleep apnea“je upotreba CPAP aparata koji ne dozvoljava da dođe do zatvaranja disajnog puta. Pozitivnim pritiskom preko maske ubacuje vazduh u disajne puteve i omogućuje njihovu prolaznost i time kontinuirano snabdevanje mozga i organizma kiseonikom.

Ukoliko ste prepoznali neke od simptoma, možete pomoć potražiti u Poliklinici Life Impuls:

Prof. dr Lidija Ristić – specijalista pulmolog
Dr Zoran Stamenković – specijalista pulmog