Izbornik Zatvoriti

Redovna kontrola dojki je najbolja prevencija

samopregled dojki

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, kao i jedno od najčešćih malignih oboljenja uopšte.

Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Čak i u odmakloj fazi bolesti rak dojke ne mora da se završi smrtnim ishodom. Medjutim, za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti na vreme odgovarajuće lečenje.
Zato je neophodno jednom godišnje odlaziti na lekarske preglede za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke.

Zbog statističkih podataka o učestalosti karcinoma dojke, koji su najblaže rečeno alarmantni, u poliklinici Life IMPULS se posebna pažnja poklanja prevenciji i ranom otkrivanju ovog opasnog i čestog oboljenja.

Zato je poliklinika Life IMPULS pravo mesto gde možete obaviti preventivne preglede od strane Iskusnog stručnog tima specijalista za oboljenje dojke koji se godinama uspešno bavi ovom patologijom.

Poliklinika Life impuls
018/522-999
066/82 000 60

Samopregled dojki

samopregled dojki

Savetuje se da svaka žena jednom mesečno radi samopregled dojki.

Kod žena koje imaju menstruaciju, pregled se vrši u drugoj nedelji odnosno 7. do 10 dana od započinjanja menstruacije.

Pregled se radi na sledeći način:

  1. Stojeći ispred ogledala prvo sa spuštenim, a potom sa podignutim rukama, posmatramo da li postoji asimetrija u dojkama kao novi momenat, da li je koža crvena, zadebljala ili na nekom mestu naborana i da li postoji uvlačenja bradavica;
  2. Potom se radi palpacija leve dojke dlanom desne ruke horizontalnim i vertikalnim klizećim pokretima u stojećem stavu, pri čemu je leva ruka podbočena, vodeći računa da li se pipaju neka otvrdnuća (tvrdine) ili čvorovi, a pritiskom prstima iza bradavice proveri se da li postoji iscedak;
  3. Nakon toga se ovo isto ponovi sa desnom dojkom i levim dlanom i isti pregled u ležećem položaju;
  4. Pregled pazušnih jama radi se vrhovima prstiju suprotne ruke s tim da je ruka na strani pregleda na boku, a rame spušteno (obratiti pažnju da li se pipaju tvrdine pri tom pregledu koje bi ukazivale na uvećane limfne čvorove).