Izbornik Zatvoriti

Od kardiovaskularnih bolesti svakog sata umire 6 osoba

bolesti srca 01

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrti kod nas. One su odgovorne za više od polovine svih uzroka smrti u opštoj populaciji sa učešćem od 54,7%.
Statistički podaci su zabrinjavajući i ukazuju da dnevno u Srbiji umire do 144 osoba od posledica različitih oblika kardiovaskularnih bolesti. Podaci za 2010 godinu ukazuju na činjenicu da je u Srbiji život izgubilo čak više od 56 000 ljudi. Kako u Srbiji, tako i u svetu, kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnog ishoda, koji odnosi 17,3 miliona života svake godine, prema podacima svetske zdravstvene organizacije.

“Ipak, ovakva statistika može bitno da se promeni ako preventivu podignemo na viši nivo. Najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda, moguće je sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika i usvajanjem zdravih životnih navika pa time produžiti život“, kaže za Niške vesti prof. dr Svetlana Apostolović kardiolog, konsultant u Poliklinici Life IMPULS.

bolesti srca 02

Srbija je u grupi zemalja sa visokom stopom umiranja od kardiovaskularnih bolesti i taj rizik je viši od prosečnog, za zemlje Evropskog regiona. Najčešče pacijenti boluju od bolesti krvnih sudova uzrokovanom aterosklerozom krvnih sudova, a najčešća kardiovaskularna bolest, koja ujedno predstavlja i najveći faktor rizika kardiovaskularnog oboljevanja je Arterijska hipertenzija. Ukoliko se ne leči, hipertenzija dovodi do brojnih oboljenja kao što su angina pektoris, infarkt srca, poremećaji srčanog ritma, bubrežna bolest, moždani udar I brojne druge.

“Bolesti srca nisu rezervisane samo za određenu populaciju ljudi, starije stanovništvo ili pol. U Srbiji svakog sata od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti umire do 6 osoba. Osobe ženskog pola su umirale češće (54,6%) u odnosu na muškarce (45,4%) od posledica oboljenja srca i krvnih sudova“, objašnjava za Niške vesti mr sci med dr Ljubodrag Radević –magistar kardiologije, konsultant u Poliklinici Life IMPULS.

bolesti srca 03“Smatra se da muškarci imaju povećan rizik za pojavu bolesti srca i krvnih sudova u odnosu na žene koje u jednom delu života štiti estrogen, ali samo do menopauze. Posle ovog perioda rizik se izjednačava sa muškarcima. Medjutim, rizik za nastanak moždanog udara, isti je kod muškaraca i kod žena bez obzira na godine starosti“, dodaje Dr Radević.

“Na žalost čak i deca su izložena riziku za pojavu bolesti srca i krvnih sudova koje mogu da se jave i pre rođenja, tokom fetalnog razvoja, a taj rizik raste tokom detinjstva usvajanjem loših životnih navika, kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu. Bolesti srca i krvnih sudova u dečjem uzrastu mogu da nastanu i kao posledica neblagovremeno otkrivenih i lečenih zaraznih bolesti“, tvrdi za naš portal doc. dr Bojko Bjelaković pedijatar – kardiolog, konsultant iz Poliklinike Life IMPULS u Nišu.

U Poliklinici Life IMPULS ekspertski stručni tim profesora, magistra, primarijusa i subspecijalista, obavlja visoko specijalizovanu medicinsku praksu na najsavremenijim aparatima, zasnovanu na iskustvu stečenom dugogodišnjim kliničkim radom. Izmedju ostalog stručni timovi Poliklinike Life IMPULS uspešno se bave prevencijom, dijagnostikom i lečenjem kardiovaskularnih poremećaja. U poliklinici se obavlja kompletna neinvazivna kardiološka dijagnostika koja uključuje ultrazvuk srca, test fizičkim opterećenjem, Holter EKG od 1-7 dana, ambulatorno Holter merenje krvnog pritiska, Kolor dopler arterijskih i venskih krvnih sudova I drugo.

Poliklinika Life IMPULS, ul Generala Bože Janković 27 Miš
018/522-999 599-222, 066/82 000 60, 066/82 000 61
lifeimpuls@open.telekom.rs www.lifeimpuls.rs

Izvor: Niške Vesti, 15.04.2015.