Izbornik Zatvoriti

Kolor doppler magistralnih arterija vrata

ehokardiografija srce

Šta je kolor doppler magistralnih arterija vrata?

Kolor Doppler magistralnih arterija vrata je bezbolnai neinvazivnadijagnostička metoda, odnosno ultrazvučni pregled arterijakojesnabdevaju mozak krvlju, a nalaze se u vratu.

Kada je potrebno izvršiti ovaj pregled?

Kolor doppler magistralnih arterija vrata je potrebno izvršiti kod osoba koje imaju tegobe (slabost ili trnjenje ruku ili nogu, izražene vrtoglavice, krize svesti, nagle poremećaje vida, poremećaje koncentracije i pamćenja, izražene glavobolje itd), kao i kod osoba koje nemaju nikakve tegobe, ali imaju faktore rizika za bolesti krvnih sudova (nasleđe, povišen krvni pritisak, povišene masnoće ili šećer u krvi, gojaznost, pušenje itd).

Kakve podatke pruža ova metoda?

Kolordoppler magistralniharterijavrata omogućava da vidimo kako izgledaju karotidne i vertebralne arterijevrata, kolika je njihova širina, koliki je stepen ateroskleroze ili starost arterija, da li ima suženja, da li postoji rizik od šloga, kakav je protok krvi prema mozgu itd.

Kako izgleda procedura pregleda?

Kolor doppler magistralnih arterija vrata se izvodi tako što pacijent tokom pregleda leži na leđima, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože vrata, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol. Pregled traje od 10 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

CD krvnih sudova vrataDa li ova metoda ima štetne posledice?

Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini, među njima i kolor doppler, su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Koliko su česte kontrole?

Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti od 1-3 godine, a u slučaju patološkog nalaza za mesec dana ili za nekoliko meseci.

Kojom opremom se radi kolor doppler magistralnih krvnih sudova vrata?

Ovaj pregled se radi naultrazvučnom aparatu koj i ima opciju kolordoppler-a. Ultrazvučnom metodom na ekranu dobijamo sliku (dvodimenzionalni prikaz) ispitivanog organa, u ovom slučaju krvnog suda u različitim presecima, a kolor doppler metodom možemo da merimo protoke krvi kroz srce i krvne sudove.

U Poliklinici Life IMPULS koristimo najsavremeniji aparat renomiranog proizvođaća PHILIPS, koji poseduje sertifikat i koristi se u vodećim evropskim i svetskim bolnicama.