Izbornik Zatvoriti

Karcinom dojke – redovna kontrola najbolja prevencija!

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, kao i jedno od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Pojava ovog raka je moguća i kod muškaraca, ali izuzetno retko. Računa se da u toku životnog veka od 80 godina, jedna od osam žena oboleva od raka dojke. Broj obolelih od raka dojke u Srbiji je sličan prosečnom broju obolelih od tog maligniteta u evropskim zemljama, ali je Srbija na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove bolesti. “Zbog toga je neophodno pojačati mere prevencije i podići svest naših sugrađana o važnosti redovnih pregleda i kontrola kod specijalista iz ove oblasti” upozoravaju lekari iz poliklinike Life impuls u Nišu.

Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Čak i u odmakloj fazi bolesti rak dojke ne mora da se završi smrtnim ishodom. Međutim, za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti na vreme odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene redovno same pregledavaju, kao i da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke.

Rano otkrivanje raka dojke

Danas se preporučuju tzv. preventivni pregledi dojki kojima je moguće otkriti prisustvo tumora u dojci pre nego što se ”čvorić” može napipati.

U tu svrhu rade se klinički pregledi dojki od strane lekara, zatim mamografija koja predstavlja rendgenski pregled dojki, ultrazvučni pregled dojki (UZ) i prema potrebi nuklearna magnetna rezonanca (NMR).

Samopregled dojki

”Savetuje se da svaka žena jednom mesečno radi samopregled dojki” predlažu u poliklinici Life impuls.

Kod žena koje imaju menstruaciju, pregled se vrši u drugoj nedelji odnosno 7. do 10. dana od započinjanja menstruacije. Pregled se radi na sledeći način: stojeći ispred ogledala prvo sa spuštenim, a potom sa podignutim rukama, posmatramo da li postoji asimetrija u dojkama kao novi momenat, da li je koža crvena, zadebljala ili na nekom mestu naborana i da li postoji uvlačenja bradavica; potom se radi palpacija leve dojke dlanom desne ruke horizontalnim i vertikalnim klizećim pokretima u stojećem stavu, pri čemu je leva ruka podbočena, vodeći računa da li se pipaju neka otvrdnuća (tvrdine) ili čvorovi, a pritiskom prstima iza bradavice proveri se da li postoji iscedak; potom se ovo isto ponovi sa desnom dojkom i levim dlanom i isti pregled u ležećem položaju; pregled pazušnih jama radi se vrhovima prstiju suprotne ruke s tim da je ruka na strani pregleda na boku, a rame spušteno (obratiti pažnju da li se pipaju tvrdine pri tom pregledu koje bi ukazivale na uvećane limfne čvorove).

Opasnost od raka dojke je povećana u žena:

– koje su imale prvu menstruaciju pre 12 godine
– koje su imale menopauzu pre 50 godine
– koje nisu rodile ili su rodile posle 30 godine
– u kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
– koje su operisane zbog raka jedne dojke
– ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke
– posle 50 godine života opasnost se povećava

Za pomoć se obratite ako primetite bilo koji od sledećih promena:

Otvrdlinu, čvorić ili zadebljanje,
Oticanje, vruće tačke, crvenilo ili tamniju kožu,
Promenu veličine ili oblika dojki,
Stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke,
Svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici,
Uvlačanje bradavice ili drugih delova dojke,
Sekret iz bradavice koji se iznenadno javi,
Javljanje novog bola koji se ne povlači.

Ovi znaci upozorenja su veoma važni zbog toga što mogu pomoći u ranom otkrivanju raka dojke, odnosno u pravom momentu, onda kada se oboljenje može uspešno lečiti.

Dr Milijana Lazović – radiolog, onkolog
Poliklinika Life Impuls
018 599222  066 82 000 61

dr Milijana Lazoić