Izbornik Zatvoriti

Kapilari i vene – sklerozacija i drugi mogući i načini lečenja

Šta su kapilari

Kapilari su najmanji krvni sudovi cirkulatornog sistema u ljudskom telu. Ovi krvni sudovi odgovorni su za distribuciju krvi obogaćene kiseonikom od arterija do tkiva u telu, kao i vraćanje deoksigenizovane krvi iz tkiva nazad u vene. U zavisnoti od toga gde se nalaze, dimenzije kapilara mogu se znatno razlikovati. Manji kapilari, prečnika između 5 i 10 mikrometara i veći kapilari prečnika između 25 i 30 mikrometara

Kapilari su prvenstveno  estetski nedostatak i ne moraju imati hemodinamski značaj. Pojačani venski crtež na nogama ipak može biti praćen bolom ili osećajem nelagodnosti u donjim ekstremitetima, dok se neke osobe žale na noćne grčeve.

Bitno je naglasiti sa da su kapilari  na nogama najblaži stepen hronične venske bolesti. Oni mogu biti najraniji stadijum u razvoju venskog oboljenja donjih ekstremiteta. Radi se o sitnim venama koje se provide kroz kožu i predstavljaju estetski problem. Kapilari, ukoliko su brojni i izraženiji, mogu da budu praćeni i tegobama, kao što su svrab, peckanje, žarenje u nogama i otocima oko skočnog zgloba.

Vidljiva pojava  kapilara i vena – kome se obratiti?

Ukoliko primetite kapilare na nogama, a pogotovo ako Vam one predstavljaju subjektivnu ili objektivnu smetnju, preporuka je da se obratite vaskularnom hirurgu koji će Vam dati detaljna uputsva za dalju dijagnostiku.

Najdragocenije podatke daje bezbolni i jednostavni ultrazvučni Color-Doppler pregled krvnih sudova donjih ekstremiteta (pregled obavlja specijalista vaskulatni hirurg ili specijalista radiolog). Doppler pregled tu služi za otkrivanje oboljenje vena i procenu stadijuma postojeće venske bolesti. Ukoliko se Color-Doppler ultrazvučnim pregledom utvrdi da postoji i teži oblik venskog oboljenja nogu, prvenstveno se saniraju ozbiljnija oštećenja, a nakon toga se razmatra način rešavanja kapilara.

 

Kapilari su najčešće prvi znak  popuštanja vena, ali vrlo često sam color Doppler neće dati jasno pozitivan nalaz, budući da se radi o tek inicijalnoj fazi bolesti.

Često pacijent sa obolelom nogom ne mora imati nikakve tegoba, ali može osećati  težinu u nogama, nelagodnost, svrab, bolove ili noćne grčeve, tako da i ove simtome ne treba zanemarivati.

Nakon obavljenog pregleda vaskularni hirurg procenjuje stepen hrnonične venske bolesti i opredeljuje se u dogovoru sa pacijentom za adekvatnu terapiju.

Načini lečenja

Lečenje sprovodi vaskularni hirurg, u zavisnosti od distribucije izmenjenih venskih sudova i individualnim karakteristikama oboljenja.

Vaskularni hirurg će Vam pružiti sve informacije o terapijskim mogućnostima, o pripremi, procesu, oporavku i očekivanim rezultatima.

Sklerozacija kapilara, šta podrazumeva i kako se izvodi

Primarna metoda uklanjanja kapilara na nogama je sklerozacija tečnim sklerozantnim sredstvom ili penom.

Zahvat se izvodi tako da se u proširene kapilare uvede tanka iglica, i putem iste u kapilare ubrizga rastvor koji oštećuje unutrašnji zid kapilara, tako dovodi do zatvaranja lumena i isključenja iz krvotoka tretiranog segmenta.Nakon odredjenog vremenskog perioda dolazi do  razgradnje tog kapilara.

Delotvornost primarne skleroterapije kapilara je 70%. Nakon prvog zahvata moguće je napraviti korekciju kroz 1-2 meseca i postići znatno veći stepen regresije.

Ukoliko se izvodi stručno, sklerozacija kapilara je bezopasan postupak. U prvih par nedelja nakon zahvata moguće je pojava hiperpigmentacije koja postepeno isčezava.

Prevencija

 Upravo zbog navedenog, preporuka je da se uvedu mere prevencije daljnjeg razvoja venske bolesti nogu.

  • Korekcija stila života
  • Redovne ciljane vežbe
  • Nošnje elastičnih čarapa, u dogovoru sa doktorom

U Poliklinici Life Impuls možete zakazati pregled kod:

  • Dr Vladimir Živković – specijalista vaskularni hirurg
  • Dr Vesna Milojković – specijalista radiolog
  • Dr Nikola Laban – specijalista radiolog
  • Dr Milijana Lazović – specijalista radiolog
  • Dr Ana Vlajković – specijalista radiolog