Izbornik Zatvoriti

Hemijski piling

Hemijski piling (popularno nazvan piling voćnim kiselinama) je jedna od najčešće primenjivanih procedura u cilju rejuvenacije tj. podmlađivanja kože, koja datira još od starog Egipta. Poznato je da se još Kleopatra kupala u mleku i svoju kožu trljala fermentisanim ljuspicama voća kako bi joj koža bila nežnija, mekša i baršunastija.

Danas je to savremeni medicinski tretman u toku kojeg se na kožu nanosi rastvor određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože čime se mladoj, novoj koži obezbedjuje izlazak na površinu.

Hemijski piling se koristi kako bi se, prvenstveno, poboljšao kvalitet kože i njena tekstura. Ten postaje prozračniji, svetliji, ujednačeniji, a koža u celini izgleda svežije, blistavije i zdravije. Povećava se i penetracija preparata u kožu, a samim tim povećava se stepen njene hidratacije.

Kod kojih stanja se primenjuju hemijski pilinzi ?

  • Fine bore i linije nastale kao posledica procesa starenja i fotooštećenja
  • Flekice i neujednačenost tena (nastale kao posledica upalnih procesa na koži ili prekomernog izlaganja suncu)
  • Masna koža sa aknama i proširenim porama
  • Ožiljci od akni
  • Suva, umorna i “beživotna“ koža
  • Pušački ten

Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštećenja kože, odnosno stanja kože koja se tretira. Neki su zadovoljni samo sa jednim hemijskim pilingom, ali najčešće je neophodno od 3 do 6 ponavljanja za dobijanje maksimalnog efekta.

Nakon tretmana obavezna je zaštita od sunca u vidu antisolarnih krema

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacije su potamneli delovi kože različitog oblika i veličine, čija boja može biti u rasponu od svetlo braon do crne. Promene se najčešće javljaju na licu, ramenima i dorzalnim stranama šaka. Najčešće se javljaju u starijem životnom dobu, mada nisu retke ni kod mlađih osoba kao posledica preteranog izlaganja UV zracima, bilo na suncu bilo u solarijumu. Fleke na koži mogu biti posledica i hronične inflamacije kože, pri čemu se keratinociti oštećuju i gube sposobnost fagocitovanja melanozoma, pa se melanin nagomilava u dermisu. Postinflamatorne hiperpigmentacije mogu biti posledica akni, povreda, hemijskog pilinga i laserskog tretmana. Nastaju usled prekomerne proizvodnje melanina – pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima, a naši lekari određuju da li su takve promene podložne tretmanu.

Šta mozete učiniti po pitanju hiperpigmentacija?

  • Hemijski pilinzi podrazumevaju nanošenje rastvora kiselina radi uklanjanja površinskog sloja kože i otkrivanje nove kože ujednačene pigmentacije.
  • Laserske terapije imaju praktično isti efekat kao hemijski pilinzi, ali su obično preciznije, pošto lekar ima bolju kontrolu nad intezitetom tretmana.
  • Kreme protiv hiperpigmentacija. Poslednjih godina pojavio se niz preparata koji se koriste za izbeljivanje fleka. One nisu u stanju da uklone vec postojeće fleke, ali sprečavaju pojavu novih.

U našoj poliklinici  najčesće kombinujemo alfa-hidroksi i polihidroksi kiseline kao što su laktobionska kiselina i glukonolakton sa kremama. Kombinacijom tih preparata ostvaruje se sinergističko dejstvo i najbolji efekat u tretmanu hiperpigmentacija.

Koju god opciju da izaberete, postarajte se da koristite kremu za zaštitu od sunca širokog spektra, svakog dana, kako biste sprečili nastanak novih hiperpigmentacija.