Izbornik Zatvoriti

Gastroskopija – snimanje želudca

Gastroskopija je procedura koja omogućava prikazivanje gornjih delova sistema organa za varenje hrane (jednjaka, želuca i početnog dela tankog creva). Izvodi se endoskposkim instrumentom – gastroskopom koji ima oblik dugačke fleksibilne cevi sa video kamerom na vrhu. Gastroskop se preko usta, korena jezika i ždrela plasira u navedene delove organa za varenje hrane. Metoda se tačnije zove ezofago-gastro-duodeno-skopija, zato što se ovom metodom mogu uočiti promene na jednjaku, želudcu i početnom delu tankog creva.

Gastroskopija se izvodi najčešće za dijagnostiku gastroenteroloških oboljenja (gastritis, ulcus ili tumor želuca ili dvanaestopalačnog creva, infekcija Helicobacter pylori, proširene vene jednjaka, želudačna kila), ali može da služi i u terapijske svrhe (zaustavljanje krvavljenja).

Poliklinika Life IMPULS poseduje najsavremeniju aparaturu za izvodjenje endoskopskih procedura (kolonoskopija i ezofago-gastro-duodenoskopija) sa i bez analgezije, što omogućava da se prevazidje neugodnost pregleda i bol pri pregledu. Gastroenterološke procedure izvodi Prof Dr Danijela Benedeto Stojanov, specijalista interne medicine – gastroenterolog, sa svojim timom (doktor anesteziolog i medicinska sesta).

Priprema pacijenta:

Preporuka je da se 8 sati pre intervencijene ne unosi ništa na usta (hrana, piće), da se ne puši i ne koristi žvakaća guma. Važno je da stomak pacijenta bude prazan, kako bi se lekaru omogućila dobra vidljivost i kako bi se smanjila mogućnost vraćanja hrane ili tečnosti u pluća (aspiracija) dok je pacijent u ležećem položaju, sediran.

Bolesnik će možda morati da prilagodi dozu lekova ili da neke lekove privremeno prestane da uzima pre pregleda. Osobe koje se leče od šećerne bolesti posebno se tretiraju (najčešće se smanjuje doza insulina), kao i pacijenti koji koriste antikoagulantnu terapiju ili aspirin i nesteroidne antiinflamatorne lekove (najčešće se izostavljaju).

Zbog svega ovoga, pre izvođenja gastroskopije je neophodno konsultovati lekara.

Gastroskopija se može izvoditi u lokalnoj, ali i u kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji, koja se u svetu sve više preporučuje. Za lokalnu anesteziju se najčešće primenjuje sprej Xilocain, kojim se pre intervencije naprska grlo. Procedura nije bolna, ali jeste neprijatna, zbog nadržaja na povraćanje U opštoj intravenskoj anesteziji, pri izvođenju procedure nema neprijatnosti – ne radi se intubacija, niti stavlja maska, a buđenje je lako i prijatno.