Izbornik Zatvoriti

ELEKTROENCEFALOGRAFIJA (EEG)

ŠTA JE ELEKTROENCEFALOGRAFIJA (EEG)?

Elektroencefalografija (EEG) je metoda kojom se registruje električna aktivnost mozga uz pomoć elektroda postavljenih na površinu glave kod odraslih i kod dece. Elektroencefalograf je grafički prikaz električne aktivnosti mozga koji se dobija ovim snimanjem i koji lekar neurolog tumači i donosi određene zaključke. Snimanje traje 20-40 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

U cilju otkrivanja epilepsije i praćenja efekata lečenja te bolesti.

Kao pomoćni dijagnostički metod u otkrivanju oboljenja kao što su tumor mozga, zapaljenje moždanog tkiva (encefalitis), senilnost (demencija).

U cilju utvrđivanja oštećenja moždanog tkiva nakon povrede mozga i nakon moždanog udara.

Praćenje moždane aktivnosti kod bolesnika u komi, utvrđivanje moždane smrti.

KAKO SE IZVODI?

Snimanje se izvodi tako što se postavlja specijalna kapa na kojoj se nalaze elektrode ili se pojedinačne elektrode uz pomoć gela lepe na površinu glave (poglavinu).

Snimanje se izvodi u ležećem ili sedećem položaju sa zatvorenim očima, u poziciji koja Vam je ugodna. Tokom snimanja može biti potrebno da otvarate ili zatvarate oči ili da dišete duboko. Na kraju snimanja koristi se trepćuće svetlo.

U sklopu ispitivanja epilepsije nekada se tokom ili pre snimanja primenjuju određenih lekovi u cilju utvrđivanja promena u električnoj aktivnosti mozga pri primeni tih lekova.

POTENCIJALNI RIZICI

EEG snimanje je potpuno bezbolno.

Postoji rizik da se isprovocira epileptički napad kada se ovaj pregled radi kod bolesnika sa epilepsijom.

PRIPREMA

Uzmite lagan obrok.

Potrebno je da Vam kosa bude čista za snimanje, zato se preporučuje da je operete dan pre ili na dan ispitivanja (nemojte koristiti preparate koji maste kosu kao što su balzam ili gel).

Izbegavajte konzumiranje napitaka sa kofeinom zato što mogu uticati na rezultate ispitivanja.

Uzmite svoju redovnu terapiju, osim ukoliko Vaš lekar ne naglasi da preskočite uzimanje određenih lekova pre ovog ispitivanja.

NAKON PREGLEDA

Ukoliko pre ispitivanja niste uzeli lek za smirenje (sedativ) možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Ukoliko ste pre ispitivanja uzeli lek za smirenje preporučuje se da nekoliko sati nakon ispitivanja mirujete. Ne preporučuje se da tog dana upravljate motornim vozilom.