Izbornik Zatvoriti

Ehokardiografija (ultrazvuk srca sa Kolor doppler-om)

1. Šta je ehokardiografski pregled srca?

Ehokardiografija (ultrazvučni pregled srca sa color doppler-om) je dijagnostička metoda u kardiologiji, koja koristi ultrazvučni talas za vizuelizaciju srčanih struktura kod dece i odraslih osoba. Metoda je neinvazivna, bezbolna, pre pregleda nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u najranijoj životnoj dobi.

2. Kada je potrebno izvršiti ovaj pregled?

Primena ultrazvuka srca sa color doppler-om je neophodno u procenjivanju zdravstvenog stanja pacijenata sa sumnjom ili već dijagnostikovanom kardiovaskularnom bolešću (povišenim krvnim pritiskom, nepravilnim ili ubrzanim radom srca, bolovima u sredogruđu, brzim zamaranjem, epizodama gubitka svesti, kod dijabetičara, bolesnika na hemo ili radioterapiji). Ultrazvučni pregled srca se radi i preventivno kod osoba koje imaju porodične i lične visoke faktore rizika za kardiovaskularne bolesti (gojaznost, pušenje, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost itd)

3. Kakve podatke pruža ova metoda?

Ultrazvuk srca sa color doppler-om sa novim tehničkim mogućnostima omogućava veliki broj informacija o srcu i srčanim strukturama, kao što su: dimenzije srčanih šupljina, dimenzije srčanog mišića, njegovu pokretljivost, ejekciona frakcija(EF), funkcija srčanih zalistaka, uvid u stanje perikarda (srčane kese).
Color doppler metoda omogućava uvid u brzine protoka krvi kroz srčana ušća i dijagnostikovanje urođenih ili stečenih srčanih mana.
Velike su mogućnosti ultrazvučne dijagnostike u sledećim stanjima:

  •  Primarne kardiomiopatije – bolesti srčanog mišića (dilatativne, hipertrofične, restrikcijske i infiltrativne)
  •  Bolesti srčanih zalistaka (stenoze – suženja, prolapsi, regurgitacije itd.)
  •  Urođene srčane mane (pretkomorski, komorski i septalni defekti, sve njihove varijante i kombinacije, tetralogija i pentalogija Fallot itd.)
  •  Intrakardijalne promene (tumori i ciste perikara i srčanog mišića, ehinokokne ciste, pretkomorski i komorski krvni ugrušci itd.)

4. Kako izgleda procedura pregleda?

Ultrazvuk srca sa color doppler-om se izvodi tako što pacijent tokom pregleda leži na levom boku sa savijenom levom rukom u laktu, koju stavlja pod glavu. Pregled se izvodi posebnom sondom koja se prislanja i pokreće preko prednjeg zida grudnog koša, te se ova metoda stručno zove transtorakalni ultrazvuk srca. Pregled traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

5. Da li metoda ima štetne posledice?

Ultrazvučne metode koje se primenjuju kao dijagnostičke metode u medicini, a među njima i ultrazvuk srca sa color doppler-om, su bezbolne i bez štetnih dejstava po pacijenta, zbog čega se mogu ponavljati neograničen broj puta.

6. Koliko su česte kontrole?

Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza može biti za jednu ili više godina. U slučaju patološkog nalaza za jednu ili više meseci.

7. Kojom opremom se radi ultrazvuk srca sa color dopplerom?

Ovaj pregled se radi na ultrazvućnom aparatu koji ima opciju color doppler-a. Ultrazvučnom metodom na ekranu dobijamo sliku (dvodimenzionalni prikaz) srca i krvnih sudova u različitim presecima, a color doppler metodom se vrše merenja protoka krvi kroz srčana ušća i krvne sudove.