Izbornik Zatvoriti

BUNT, BES, KONTROLA – STRANICA ZA TEBE

bes bunt adolescenti

Bunt je integralni deo puberteta i adolescencije. Kod nekoga je u većoj, a kod nekoga u manjoj meri. To zavisi od količine pritiska koju trpi pubsecent,tinejdžer i mlada osoba. Bunt predstavlja trku za iskustvima i ima udela u tinejdzerskoj želji za brzim odrastanjem.To je normalno za te godine, jer tada najvise radimo na izgradnji svoje licnosti i karaktera koji ce nas jos dugo pratiti kroz život. Problem nastaje kada pocnemo da dolazimo u sukob sa svojim vodičima kroz rani deo zivota, nasim roditeljima, i ostalim autoritetima.

Razlog je uglavnom jednostavan, nezrelo razmisljanje I nesigurnost koja utiče na odlučivanje. To je normalno za taj deo zivota. Postoji još jedan veoma bitan faktor, a to je transgentracijsko nezadovoljstvo. Nezadovoljstvo zivotom donosi u taj zivot bes, bes zbog nemogucstva ili nedovoljne želje za promenama. Sav taj bes generalno dovodi do depresije, do potpune izgubljenosti u ovom veoma velikom svetu.

U nekim individuama se pojavljuje samodestruktivno ponasanje: Droga, alkohol, ostali poroci, rizicne i lose odluke, razmisljanje o samoubistvu…

Što se dublje tone u tom začaranom viru tako se ostecuje odnos sa bliskim ljudima. To uključuje i same roditelje, počinje da se gubiti vera u njih, tu tinejđžer koji je još dete ima želju da samo izdrzava sebe, da bude sam svoj roditelj. U takvim okolnostima je to veoma loše, tinejdzer jos uvek nije dovoljno zreo za takav poduhvat, niti materijalno sposoban.

Ovo je samo definicija bunta koja sadrži neke opšte odrednice. Potrebno je i iskustveno mišljenje koje učestvuje u učvršćivanju i razvoju ružnih emocija. Bunt nije samo tvoj i moj problem. One je vekovni problem. U tvojim godinama ljudi su se odvajali od porodice i započinjali nove živote. Današnje genracije nemaju nikakve cilljeve pred sobom Napiši mi nešto o ciljevima da bismo stigli do srži problema. Ako si ljut ili si mnogo ljut piši nam o svojoj ljutnji. Postoje i mirni načini pobune. Ako si besan i ljut napiši nam ili dodji da se družimo. Sama ljtunja i bes ne ubijaju, ako se umeju kontrolisati i držati na uzdi. Ako to izostane posledice su tragične.

Život nam je dat i hajde da ga živimo bez posledica besa i ljutnje… Od toga patiimo i mi i drugi.