Izbornik Zatvoriti

Botox – tretman za uklanjanje bora i nepravilnosti na licu

Botulinski toksin

Primena botulinskog toksina je vrlo popularna  i najčešće izvođena procedura u svetu.Iako se botulinski toksin u medicini  primenjuje  već  četiri decenije u lečenju spastičnih poremećaja u neurologiji i  oftalmologiji, svoju najveću popularnost dostigao je u estetskoj medicini, za uklanjanje bora.Tretman botox-om je siguran i jednostavan nehirurški zahvat, koji se izvodi stručno od strane lekara, a ubrizgavanjem određene količine botoxa u tačno određene anatomske tačke zadržava se potpuno prirodan izraz lica.Botulinski toksin se najčešće koristi za uklanjanje i ublažavanje bora u gornjoj trećini lica- u regiji čela, između obrva (bore mrštilice) i oko očiju (crow’s feet), ali se sve češće koristi i za mišiće donje polovine lica i vrata- bore iznad gornje usne, bore na bradi, oko nosa, na vratu. Procedura se izvodi tankim iglicama i traje vrlo kratko, oko 15 min nakon čega ćete od vašeg lekara dobiti preporuke kako da se ponašate narednih par dana.

Prve efekte primetićete posle 3-7 dana, dok je pun efekat u vidu zategnute i podmlađene kože bez bora ili sa znatno plićim borama, vidljiv posle 10-15 dana.

Efekat tretmana traje 4-6 meseci, nakon čega se tretman može ponoviti.

Botulinski toksin – rešenje kod problema hiperhidroze

Hiperhidroza- pojačano znojenje, većini ljudi izgleda kao trivijalna stvar. Međutim ovo neprijatno stanje može da predstavlja značajan medicinski problem, zbog psihološkog i socijalnog efekta, i utiče na sve aspekte ljudskog života. Pojačano znojenje potencira neprijatnost i nesigurnost u društvu, čime se posledično jos više pojačava znojenje i nastaje začarani krug.


Danas je najednostavniji i najefikasniji način lečenja hiperhidroze injekcije Botoxa. Botulinski toksin je prirodni, prečišćeni protein koji ima sposobnost da privremeno blokira oslobađanje neurotransmitera u nervnim završecima, i tako blokira sekreciju znojnih žlezda. Takvom blokadom botulinski toksin ‘isključuje’ znojenje na mestima na kojima je ubrizgan. Najčešće se tretira regija pazuha, a mogu se tretirati i dlanovi i tabani. Efekat nastupa posle par dana (3-10), a traje 6-8 meseci.