Izbornik Zatvoriti

Bol u grudima – znak za uzbunu!

srce

Bol u grudima jedan je od najčešćih simptoma zbog kojih pacijent dolazi u internističku ordinaciju. Veliki broj pacijenata sa dijagnozom ’’Stenocardio’’ budu upućeni internisti od strane lekara opšte medicine, a nije manji broj onih koji samoinicijativno prvo zatraže pomoć kardiologa kažu u Poliklinici Life IMPULS.

Postoje brojna stanja i oboljenja koja mogu usloviti bol u grudima. Iako mnogi prvo posumnjaju na probleme sa srcem, postoje i drugi… manje opasni uzroci bola u grudima – poremećaj rada organa za disanje, organa za varenje, mišića, kostiju. Čak i psihijatrijska stanja mogu da daju osećaj bola i nelagodnosti u predelu grudnog koša, tvrde u Poliklinici Life IMPULS.

Male razlike u karakteru bola i načinu ispoljavanja tegoba, uz dodatne dijagnostičke procedure, mogu da ukažu lekarima na to koji je pravi uzrok bola u grudima. Lekar će u zavisnosti od jačine bola, mesta i dužine trajanja tegoba, proceniti koliko je stanje hitno i opasno. Ovo je veoma važno kako bi se brzo otkrili oni koji imaju akutni koronarni sindrom (Infarkt miokarda), disekciju aorte (rascep zida aorte), plućnu emboliju i akutni pneumotoraks (ulazak vazduha u plućnu maramicu), jer su to stanja koja mogu da ugroze život pacijenta.

srce life doktorkaBol u grudima, mnogi sa povezuju sa infarktom miokarda, medjutim, na sreću nije svaki bol u grudima infarkt. Ishemija srčanih ćelija je prisutna kod koronarne bolesti (angina pectoris) i ona je glavni uzrok bola. Najvaznije je prepoznati takav bol, pošto on vitalno ugrožava pacijenta. Ishemija se karakteriše otežanim proticanjem krvi kroz najčešće sužene krvne sudove koji ishranjuju same srčane ćelije i u ishemiji srce počinje da pati, a kao reakcija se javlja bol kaže stručni konsultant Poliklinike Life IMPULS dr Dušanka Branković, specijalista interne medicine.

Značajno je obratiti pažnju na način neposrednog izazivanja bola, na kvaliteta bola, kao i lokalizaciju njegove pojave i dužinu trajanja. Angiozni bol najčešće se javlja prilikom napora, na hladnoći, prilikom uzbuđenja, posle obroka ili cigarete, odnosno u svim onim situacijama kada se naglo povećava potreba za kiseonikom, a suženje krvnog suda je takvo da ne dozvoljava normalan dotok krvi. Tipičan angiozni bol je širok i tup, a bolesnik ga razlicito doživljava kao stezanje, pritiskanje, žarenje. Međutim, postoje osobe koje nisu u stanju da opišu šta tačno osećaju i najčešće ga opisuju kao nelagodnost u grudima.
Anginozni bol se obično lokalizuje u sredogruđu, srednjem i gornjem delu grudne kosti i ponekad se širi levo ili desno. Difuzan je i širok jedan do dva dlana. Bol se postepeno pojačava i traje duže od jednog minuta, najčešće 5-15 minuta, ponekad i duže. Prestaje ili u odmoru ili posle uzimanja leka Nitroglicerin koji širi arterije i vene pomažući srcu da smanji opterećenje prilikom ispumpavanja krvi.

Savet, kardiologa je:

Preporuka pacijentima je da je bol u grudima alarm i ponekad predstavlja ’’zvono na uzbunu’’. Neophodno je da se pacijent sa bolom u grudima što pre javi na pregled, kako bi se na vreme diferenciralo poreklo bola, odnosno postavila tačna dijagnoza. Ukoliko se radi o grudnom bolu zbog ishemijske bolesti srca (koronarna bolest), važno je javiti se lekaru u prvom satu od početka bola (tkz. zlatni standard prvog sata), zato što su tada veće šanse da pacijent prodje bez komplikacija, a kod infarkta miokarda su šanse preživljavanja višestuko povećane.

Blagovremenio reagovanje kod pojave bola u grudima je veoma značajno, ako se ima u vidu činjenica da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti kod nas. One su odgovorne za više od polovine svih uzroka smrti u opštoj populaciji sa učešćem od 54,7% tvrdi dr Dušanka Branković.

life impuls 15U Poliklinici Life IMPULS iskusan i stručan tim specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije, veoma uspešno prevenira i leči bolesti kardiovaskularnog sistema.

stručni konsultant
Dr Dušanka Branković
specijalista interne medicine

Objavljeno 01.07.2015. na portalu Niške Vesti