Izbornik Zatvoriti

Balanopostitis – Infekcije polnog organa kod dečaka

Zabrinuti roditelji često dovode lekaru svoje dečake zbog crvenila, otoka „piše“, uznemirenosti zbog bolova koje imaju i otežanog mokrenja. O čemu se zapravo radi?

Kožica koja prelazi preko gornjeg dela penisa koji se zove glans je u prvim godinama života zbog zastitne uloge koju ima, unutrasnjim listom slepljena za kožu glansa. Pošto se teško preko njega prevlači dolazi do zadržavanja kapi mokraće koja kristališe i nagriza nežnu kožu kako glansa tako i one koja ga prekriva, praveći otvorena vrata za ulazak bakterija koji su tu normalni stanovnici, ali i bakterija iz stolice. Tada nastaje problem koje se prvo vidi kao crvenilo na vrhu glansa oko otvora uretre, a potom i otok, ponekad  gnojni iscedak. Ova upala se stručno zove Balanopostitis i predstavlja zapaljenje vrha i kožice penisa kod muškaraca. Balanitis je zapaljensko oboljenje samo glavića polnog organa, a postitis je zapaljenje unutrašnjeg dela kožice genitalija. Retko je praćena infekcijom mokraćne bešike i bubrega.

Da do ovog stanja ne bi došlo potrebno je da adekvatno i redovno održavate higijenu Vašeg dečaka od samog rodjenja. Svakodnevno, najbolje uveče, lagano prevucite kožicu na penisu dok se ne pojavi otvor uretre, bez naglih i grubih poteza, mlakom vodom i bebi sapunom isperite ovo područje. Ukoliko primetite belu naslagu koja predstavlja nakupinu kristala moraćne kiseline nežnim pokretima je odstranite. U tankom sloju namažite kremu za negu oko penisa i analnog otvora. Ukoliko primetite da je nastala infekcija javite se lekaru jer terapija mora odmah da se primeni. Bilo bi poželjno da se mokraća i bris glansa daju na analizu. Terapija započinje ispiranjem genitalija antiseptičnim rastorom, najčešće 3% Bornom kiselinom. O upotrebi antibiotika bilo u vidu masti ili sirupa odlučiće Vaš pedijatar. Terapija traje oko nedelju dana, prvi rezultati vide se posle par dana u vidu povlačenja otoka i crenila.

Ukoliko se ova infekcija javi kod dečaka starijih od dve godine Vaš pedijatar će Vam reći da li postoji urodjeno ili stečeno suženje kožice koja prekriva glans koje se zove fimoza i koji je dalji postupak u njenom lečenju.

dr Jelena Moskovljević,
specijalista pedijatrije