Izbornik Zatvoriti

Artroza-okoštavanje

Artroza ili okoštavanje je najčešća reumatološka bolest. Svako od nas će posle 40. godine imati manje ili više izraženu artrozu na nekom zglobu. Osnovni uzrok nastanka okoštavanja je propadanje, degeneracija zglobne hrskavice. Hrskavica gubi vodu, postaje krta i puca. Artroza se najčešće javlja na tzv. nosećim zglobovima (kuk, koleno, lumbalna kičma) i na zglobovima koji se mnogo upotrebljavaju (vratna kičma, sitni zglobovi šaka).

Glavne tegobe pacijenata su bol u zglobovima pri pokretu, pucketanje u zglobovima. Pregledom se konstatuje koštani otok, ograničena pokretljivost i krepitacije (pukoti) pri pokretanju. Laboratorijske analize, parametri zapaljenja su obično odsutni kod artroze. Radiološki se konstatuje suženje zglobnog prostora, skleroza kosti i koštani izraštaji. Prevencija je izuzetno značajna kod okoštavanja – smanjenje telesne težine i jačanje mišića oko obolelog zgloba. Od lekova se primenjuju oni za smanjenje bola, zatim lekovi koji štite hrskavicu, hondroprotektori. Kod pojave izliva i otoka u zglobu se vrši punkcija zgloba i ubrizgava protivzapaljenski lek, obično kortikosteroid. Intraartikularno se daju i tzv. viskosuplementi.

Fizikalna terapija i ortoze su značajan deo lečenja. Krajnje sredstvo kod neuspeha pobrojanih konzervativnih terapija je hirurško lečenje, implantacija proteze zgloba.

Prof. dr Aleksandar Dimić
Reumatolog

Poliklinika Life IMPULS

018/522-999
018/599-222
066/82-000-60
066/82-000-61

Izvor: KBTIM (https://kbtim.rs/2020/09/02/kbtim-artroza-okostavanje/)